8 TIPS INFÖR VALET AV KAKEL & KLINKER

Att välja rätt kakel & klinker

Att inreda med kakel och klinker i hemmet har blivit alltmer populärt, även om det kanske är dyrare än att t.ex. lägga plastmatta, men kakel alternativt klinker är också tåligare, mer lättstädat och vackrare – egenskaper många fastnar för. Nedan hjälper vi dig med tips att tänka på när du ska välja kakel och klinker.

 

1.

Klinker på golvet

Oftast har man klinker på golvet, då klinkerplattor brukar vara tåligare och mer kompakta än kakelplattor. Dessutom blir klinker inte lika halt som kakel när plattorna är blöta. Därför är det en bra idé att välja klinker till golvet, inte minst i badrummet.

 

2.

Kakel på väggarna

På väggarna rekommenderar vi att ha glaserade kakelplattor, för glaserade plattor ger vackra ljusreflektioner och är enkla att rengöra. Välj och vraka mellan vårt breda sortiment av kakel i olika prisklasser och utföranden, som t.ex. marmor, mosaik eller marockanska mönster. Använd gärna vår steg för steg-guide om du vill sätta väggkakel själv.

3.

Välj kakel och klinker

I första hand bör du titta efter ett kakel eller klinker som du tycker är fint. Kanske är det något särskilt mönster som t.ex. marrakech kakel, kakelplattor i natursten som t.ex. marmor eller klassiskt och stilrent vitt kakel. Välj kakel/klinkers med omsorg och följ gärna ett tema eller en särskild stil för att få en fin helhet i rummet.

4.

Ljusa kakelplattor

Stora och ljusa kakelplattor ger intryck av ett luftigt och rymligt rum, medan små och mörka plattor ger intryck av en tätare atmosfär. Här hittar du våra populäraste kakelplattor.

 

 

5.

Välja kakelfog

Fogarnas färg påverkar slutresultatet och en stor del av helhetsintrycket, därför är det viktigt att tänka efter innan du väljer fog.
Välj mellan en fog som står i kontrast till plattorna eller en fog som är i liknande färg.
Väljer du en fog som är några graders skillnad från plattan framhävs plattans egenskaper på ett bättre sätt.

6.

Välja kakel

Välj inte de billigaste kakelplattorna, fokusera istället på kakel av hög kvalitet. Du kommer märka om du fått tag i kakelplattor av sämre kvalitet, då billigare kakel är skörare och har lättare att gå sönder. Billigare kakel tål dessutom inte de påfrestningar som kan uppstå på områden som utsätts för mycket smuts och slitage, t.ex. i badrum eller ovanför diskbänken i köket.

7.

Klinker på golvet

Har du inte behörighet rekommenderar vi alltid att ta hjälp av hantverkare, t.ex. en plattsättare som kan hjälpa dig/er med att sätta kakel. Det är viktigt att montering av kakel och klinker görs på rätt sätt för att rummet ska bli hållbart och fungera på bästa sätt. Det kan dessutom bli dyrt om något skulle hända och du har gjort rummet själv utan behörighet.

8.

Klinker på golvet

Att anlita en fackman kanske inte känns lockande i en renovering som redan blivit alldeles för dyr, men om du kaklar själv utan behörighet och något skulle hända, så täcks inte detta av försäkringen – vilket leder till en ännu dyrare slutkostnad. Satsa istället på att anlita en fackman och nyttja ROT-avdraget, då arbetskostnaden är avdragsgillt enligt ROT.