Lägga vattenburen golvvärme själv

Ska du installera vattenburen golvvärme? Vare sig du har tänkt installera vattenburen golvvärme själv eller vill anlita en VVS-installatör hittar du här nedanför information om olika saker som är bra att tänka på inför installationen.

Hur fungerar vattenburen golvvärme?

Vattenburen golvvärme skickar uppvärmt vatten genom rör som monteras under golvet. Värmen sprids sedan jämnt i rummet genom golvkonstruktionen, samtidigt som golvet också håller en temperatur som är trivsam att gå barfota på. Golvvärme är särskilt populärt att installera i badrum. Du kan läsa mer om för- och nackdelar med golvvärme på Vattenfall.se.

Vem får lägga vattenburen golvvärme?

En certifierad installatör bör lägga vattenburen golvvärme eftersom installationen kräver kunskaper om el- och vattensystem samt rätt verktyg för att säkerställa korrekt installation. Certifiering för att lägga vattenburen golvvärme är ett VVS-certifikat, gärna i kombination med tidigare erfarenhet av samma typ av installationer. På Villaägarnas hemsida kan du läsa mer om vad som är bra att tänka på vid hjälp med att lägga vattenburen golvvärme.

Installera golvvärme för ingjutning

Steg för steg för att installera golvvärme för ingjutning:

  1. Ta bort befintligt golvmaterial och se till att ytan är jämn och ren.
  2. Lägg golvavretning om det behövs för att förbereda ytan för installation av golvvärme.
  3. Montera rörsystemet för vattenburen golvvärme, vilket innebär att lägga rör med täta sammanfogningar i ett mönster som täcker hela ytan.
  4. Täck rören med isolering och tätskikt för att förhindra läckage och förbättra effektiviteten hos värmesystemet.
  5. Lägg nytt golvmaterial, till exempel betong eller plattor, över rören och isoleringen och se till att det är jämnt och stabilt.
  6. Det sista steget i att installera golvvärme för ingjutning är att testa och justera värmesystemet för att säkerställa att det fungerar som det ska.

Lägga golvvärme i glespanel

Så här går du tillväga, steg för steg, för att lägga golvvärme i glespanel:

  1. Först måste du förbereda underlaget genom att rengöra, slipa och spackla golvplattan.
  2. Därefter lägger du ett vattentätt membran som skyddar golvet från värme och fukt.
  3. Därefter lägger du den elektriska ledningen som ska anslutas till golvvärmen.
  4. Nu kan du börja lägga golvvärmen i glespanelen. Det är viktigt att du följer tillverkarens anvisningar noga.
  5. Lägg panelen i en ordentlig följd med hjälp av lim och skruvar.
  6. Du sista steget för att lägga golvvärme i glespanel är att säkerställa att golvvärmen är ansluten till elnätet och fördelas jämnt över golvet.

Paket eller produkter?

Är det bäst att köpa ett komplett golvvärmepaket eller köpa alla delar du behöver separat? Här nedan får du information om för- och nackdelar med respektive tillvägagångssätt.

Bild från billigtvvs.se

Golvvärmepaket med allt du behöver

Golvvärmepaket är en bra lösning för golvvärme eftersom de innehåller allt du behöver för att installera ett fungerande vattenburet golvvärmesystem, inklusive rör, värmeelement, styrning samt detaljerade instruktioner för hur installationen går till. Ett komplett golvvärmepaket är en ekonomiskt bra lösning om du själv besitter de kunskaper som krävs för att installera golvvärme.

Golvvärmeprodukter separat

Att köpa golvvärmeprodukter separat är en praktisk lösning om du vill anpassa systemet för golvvärme efter dina specifika behov eller om du redan har en del av de produkter som krävs. Men det kräver kunskap om hur installationen går till. Om du saknar kunskaper bör du anlita en VVS-installatör för att installera dina golvvärmeprodukter.

Olika skivor

Golvvärme kan installeras på olika sätt. Två vanligt förekommande metoder är att golvvärmen installeras i EPS-skivor eller spårade spånskivor. Nedanför får du information om vad de båda varianterna innebär och vilka golvbeläggningar de fungerar för.

Golvvärme med EPS-skiva

Golvvärme med EPS-skiva är lämplig för till exempel parkettgolv, klinker och kakel. EPS-skivan monteras på golvet innan ytskiktet läggs ovanpå, och golvvärmerören läggs ovanpå skivan. Golvvärme med EPS-skiva används framför allt för golvvärme som behöver isoleras nedtill och installeras i bärande golv.

Golvvärme i spårad spånskiva

Golvvärme i spårad spånskiva är lämplig bland annat för trä- och laminatgolv. Golvvärmen monteras i spåren i spånskivan, som sedan läggs på golvet. Detta sker efter att grunden har lagts, men innan ytskiktet monteras. Golvvärme i spårad spånskiva installeras med fördel i olika inomhusmiljöer.