Renovera badrum – Steg för steg

Planerar du att renovera badrum? Följ steg-för-steg-guiden för att få information som är bra att veta om du ska renovera badrum. Bland annat steg för steg hur du installerar golvvärme.

Renovera badrum själv – detta får du göra

Om du ska renovera badrum själv har du många beslut att fatta, från val av material till utförande av arbetet. Det är viktigt att ha kunskap om byggande och ha rätt verktyg. Här nedanför hittar du information om allt du behöver veta när du ska renovera badrum själv.

Var finns billiga VVS produkter online?

Det finns många butiker som erbjuder billiga VVS-produkter online – BilligtVVS.se är en av dem. Stora byggvaruhus som Bauhaus och Clas Ohlson är andra, men med mindre nischat utbud. Jämför priser och läs produktbeskrivningar noga innan du gör ett köp. De nämnda butikerna säljer byggvaror i allmänhet. Du kan i många fall också köpa billiga VVS produkter online från dedikerade VVS-entreprenörer. Du kan till exempel välja att kontakta ett VVS-företag som är verksamma där du bor.

Badrumsrenovering steg för steg

Här nedan kan du läsa om en badrumsrenovering steg för steg. Guiden innehåller alla moment du behöver tänka på oavsett om du planerat att genomföra renoveringen själv eller kommer anlita professionell hjälp. Badrumsrenovering steg för steg, allt du behöver veta.

1. Budget och planering

Vid en badrumsrenovering är det viktigt att du har en realistisk budget och en plan för hur arbetet ska utföras. Ta hänsyn till de olika delarna av badrummet och deras kostnader, inklusive material och arbetskostnader. Om du planerar att anlita en bygg- eller VVS-firma och det är badrummet i din bostad som ska renoveras kan du få ROT-avdrag.

2. Ut med det gamla

När det gäller att byta ut delar av badrummet, överväg vilka delar av det som är slitna eller som du inte trivs med av estetiska anledningar. Några av de olika delar av ett badrum som kan renoveras eller bytas ut är vattensystem, toalett, dusch, handfat, kommod, badkar, golv och väggar.

3. Hyra container

Att hyra container kan vara en praktisk lösning när du renoverar badrummet. Hos containerföretag som Containertjänst kan du hyra container för säker förvaring under tiden som du renoverar. Kontrollera lokala bestämmelser och tänk på säkerhet och tillgänglighet för containerplatsen. Tänk också på att alltid jämföra priser och servicenivå hos olika aktörer för att hitta den billigaste och mest praktiska lösningen.

4. Bila för avlopp

När det gäller avloppsrenoveringar är det viktigt att du använder material och delar av hög kvalitet och att alla installationer sker med rätt metoder. Kvalificerade arbeten med avlopp, som bilning ska alltid utföras av en certifierad VVS-installatör. Bilning kan också utföras av företag som utför håltagning i betong.

5. Regla upp och förstärk

För att förstärka och regla upp under en badrumsrenovering är det viktigt att du tar hänsyn till vikten av badrumsinredning så att du får ett badrum som är säkert och stabilt. Du bör konsultera en erfaren byggare eller konstruktör för att säkerställa att det är korrekt utfört.

6. Montera avlopp och vattenrör

När det gäller att montera avlopp och vattenrör i badrum är det viktigt att du använder rätt verktyg och material samt att du följer gällande byggregler och säkerhetsbestämmelser. På så vis undviker du senare problem som vattenläckor med mera. Kvalificerade arbeten i avlopps- och vattensystem ska alltid utföras av en certifierad VVS-tekniker.

7. Dra el

När det gäller att dra el i badrum är det särskilt viktigt att följa säkerhetsanvisningar för att säkerställa en säker installation. Det är också en god idé att överväga behovet av belysning, elektrisk utrustning och säkerhetsutrustning som rökdetektorer. En certifierad elinstallatör bör utföra elinstallationer i badrum, eftersom dessa innebär särskilda utmaningar och risker.

8. Golvskivor, golvvärme & flytspackel

När det gäller golvskivor, vattenburen golvvärme och flytspackel i badrum är det viktigt att se till att de är korrekt installerade för att undvika problem med läckage och skador. Du bör också se till att golvvärmen är säker och uppfyller alla gällande standarder. Dessa tjänster bör utföras av en erfaren byggare eller entreprenör.

9. Väggar och tak

Väggar och tak i badrum bör vara vattentäta och lätta att rengöra. Det finns många olika material att välja mellan, inklusive kakel, gips och våtrumspaneler. Beroende på vad du väljer, kan det vara en god idé att anlita en hantverkare för att säkerställa en säker och tillförlitlig installation.

10. Montera tätskikt

Tätskikt hjälper till att skydda väggar och golv från fukt, så det är mycket viktigt att arbetet med detta utförs på ett korrekt vis. Om du själv inte har någon erfarenhet av att arbeta med tätskikt är det en bra idé att anlita en certifierad hantverkare för att utföra jobbet.

11. Kakel och klinkers

Kakel och klinkers är populära val för väggar och golv i badrum, inte minst för att de både är vattentäta och lätta att rengöra. Det finns dessutom många olika färger och varianter att välja bland. Hantverkare som är certifierade för byggarbeten i våtrum kan hjälpa dig sätta upp kakel och klinkers.

12. Montera badrumsinredning

När du monterar badrumsinredning bör du tänka på säkerheten, att du mätt ut alla ytor korrekt samt valt rätt verktyg och material. Badrumsinredning kan monteras av en hantverkare eller av dig själv om du har rätt kunskaper och erfarenhet. Badrumsinredning kan köpas på byggvaruhus eller i specialiserade badrumsbutiker.

Frågor och svar

Här nedan hittar du svar på vanliga frågor om badrumsrenoveringar. Bland annat hur mycket det kostar att renovera ett badrum och vad som är bra att känna till om försäkringar och våtrumsintyg.

Kostnaden för att renovera ett badrum varierar beroende på badrummets storlek, val av material och hur omfattande renoveringen är. En enklare uppdatering kan kosta några tusen kronor, medan en fullständig renovering med nya armaturer, belysning, kakel och golv kan kosta 10 000 kronor eller mer.

Du får renovera badrum själv, men det är viktigt att du har rätt kunskaper och erfarenhet för att säkerställa en säker och korrekt installation. Om du inte har erfarenhet av el- och rörinstallationer bör du anlita en professionell hantverkare. Många väljer att utföra delar av badrumsrenoveringen själva och anlita hantverkare för svårare delar av arbetet.

Om du besitter alla kunskaper som krävs kan du renovera badrummet på egen hand, annars bör du anlita en professionell hantverkare. Att anlita erfarna hantverkare kan också hjälpa till att hålla projektet på rätt spår vad gäller tid och kostnad.

Vid badrumsrenovering är det viktigt att kontrollera att hantverkaren är försäkrad och se till att du får ett giltigt våtrumsintyg. Ett våtrumsintyg bevisar att badrummet har den säkerhet och vattentäthet som krävs enligt gällande byggregler. Kontakta ditt försäkringsbolag och/eller en våtrumsexpert för mer information. Läs mer hos GVK.se om vad som gäller för våtrumsintyg.